23 листопада 2015 р.

Заборонена пам'ять


У бібліотеці гімназії № 5 діє виставка до Дня пам'яті жертв голодомору та політичних репресій.

Щорічно в четверту суботу листопада в Україні відзначається День пам'яті жертв голодомору і політичних репресій.
В 2015 році День пам'яті жертв голодомору припадає на 28 листопада
Перший «голодомор» 1921-22 років в постреволюційної Росії більш відомий в історії як «голод Поволжя», хоча в результаті загибелі врожаю через найсильнішу посуху голодом були охоплені не тільки Поволжя, але і багато губернії Південного Уралу, Сибіру, ​​північні райони Казахстану , Крим, Україна і ряд інших областей і країв.

За деякими даними, загальне число голодуючих досягало 30 мільйонів чоловік. У загальній складності за 1921-1922 роки населення всієї країни, за даними статистика
П. Н. Попова, скоротилося на 5,2 мільйона чоловік, за іншими підрахунками - на 7 мільйонів чоловік.

Ще більш важким був голод 1932-33 років, коли засуха погубила урожай практично всіх зернових районів СРСР. У «другій голодомор», за офіційними даними, загинули близько 9 мільйонів, а за неофіційними - до 13 мільйонів жителів всієї країни.

День Гідності та Свободи



В суботу, 21 листопада, українці відзначають одне з нових, але знакових свят в новітній історії України - День Гідності та Свободи.
Свято встановлено на честь початку цього дня двох революцій: Помаранчевої революції (2004 року) та Революції Гідності (2013 року).
Саме 21 листопада 2013 року розпочались перші протести української громадськості у відповідь на рішення Кабінету Міністрів України про призупинення процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.
З нагоди цього дня, 21 листопада, у бібліотеці організовано виставку-диспут “Україна — територія гідності та свободи”.