13 лютого 2013 р.

Новини лютого


До 95-річчя з дня народження Любові Забашти в бібліотеці гімназії № 5 було організовано виставку літератури, присвячену Прилуцькій поетесі.
(Виставка тривала з 30.01 по 4.02.2013 р. )
Авторка поетичних збірок: «Калиновий кетяг» (1956), «Квіт папороті» (1960), «Берег надії» (1974), «Київська гора» (1982), присвячених праці кораблебудівників, хліборобів, захисникам Вітчизни. Драматичні та ліро-епічні поеми: «Маруся Чурай», (1968); «Роксолана», (1971); «Леся Українка», (1973); «Софія Київська», (1982) відбивають глибокий інтерес поетеси до української історії та культури. У доробку Л. Забашти також роман «Там, за рікою, — молодість» (1970), художньо-документальна повість «Будинок мого дитинства» (1983), дитяча лірика. Її творчості властивий гуманізм, віра у самовідданість і доброту людини.



8 лютого – 185 років від дня народження Жюля Верна (1828-1905), французького письменника, одного з основоположників жанру науково-фантастичного роману, автора наших улюблених книг – «Діти капітана Гранта», «П'ятнадцятирічний капітан», «Навколо світу за 80 днів».





День Стрітення Господнього - 15 лютого
- за новим стилем - одне з найбільших свят Православної Церкви. Цього дня не «зима з весною зустрічається» (як каже повір'я), а відзначається одна з ключових подій в історії взаємин Бога й людини: Богодитину, принесену на 40-й день після народження в ієрусалимський храм, зустрічає праведний Симеон. У цій події Церква вбачає зустріч двох Завітів: на зміну Старому Завіту, який персоніфікує старець Симеон, приходить Завіт Новий, що дасть людям втілений Месія-Христос.
За народними уявленнями, літо зустрічається з зимою два рази на рік: на день святої Анни (3 грудня) й на день Стрітення.

14 лютого - День Святого Валентина
Одна з легенд свідчить: християнський священик Валентин жив в III столітті і прославився тим, що таємно поєднував шлюбом усіх закоханих, не дивлячись на заборону римського імператора Юлія Клавдія II. Коли таємниця розкрилася, він представ перед префектом Риму і був засуджений до мученицької смерті, що і відбулося 14 лютого 269 (270) року.
За іншою легендою - тюремник Римського Імператора попросив християнина Валентина зцілити його дочку на ім'я Юлія від сліпоти. Попутно, Валентин учив дитину історії, природним наукам і основам християнського вчення. Лікування перервав арешт і смертний вирок. Напередодні страти, Валентин пише учениці лист з проханням залишатися вірній християнській вірі і вкладає жовтий крокус (за іншою версією - порошок шафрану), підписавши послання словами "Твій Валентин". Дівчинка настільки сильно захотіла побачити квітку і дізнатися, про що написав її друг, що... прозріла. Пізніше, вона посадила на могилі Валентина мигдалеве дерево - символ щирої та вірної любові.



Немає коментарів:

Дописати коментар